Vinner i Afrika på OECDs likestillingsindeks

AV: Guri Charlotte Wiggen

Elfenbenskysten «Afrikas stolthet som de selv sier» etter de nylige resultatene på OECDs likestillingsindeks over kjønnsbalanse. Landet seiler opp som vinner i Afrika.

Foto: Euphrasie Kouassi Yao: Hun er selve arkitekten bak likestillingspolitikken i Elfenbenskysten og mener kjønnsbalanse er grunnlaget for utvikling i landet. - UNESCO (EFPOD)

Nå skryter ivorianere av at de er best i fotball og på likestilling. Som vinnere av Afrika-cupen i 2023 og nå på likestilling. Det gir selvtillit for en nasjon som ser ut til å få til ting, i et noe urolig område, som noen av nabolandene i Vest-Afrika er mest kjent for.

OECD- Rapporten ble presentert i Abidjan 13. september viser at Elfenbenskysten slår land som Rwanda, Mosambik og Sør-Afrika ifølge Social Institutions and Gender Index – (SIGI 2023).

Dette resultatet er ingen tilfeldighet kan likestillingsrådgiver Euphrasie Kouassi Yao skrive under på. Hun er selve arkitekten bak likestillingspolitikken i Elfenbenskysten og mener kjønnsbalanse er grunnlaget for utvikling i landet. Likestillingsprosjektet har hun jobbet for i mer enn 30 år, og hatt det med seg gjennom flere regjeringer, der hun har innehatt flere viktige stillinger.

Landets statsminister Robert Beugré Mambé sier det er takket være innsatsen og visjonen til hans spesialrådgiver på kjønn og likestilling Euphrasie Yao som skal har æren får hvor landet er i dag.

Den globale rapporten fra OECD viser hvordan det står til med kjønnsbalansen rundt om i verden og vurderer hvordan likestilling relateres FNs bærekraftmål. En rekke områder blir vurdert. Det er iøynefallende at Elfenbenskysten hårfint slår Canada, og markant USA (19,1) og Brasil på (21,6) prosentpoeng.  

Norge har så godt som null (0.02) i 2021, og derfor på topp som en av verdens mest likestilte land, for å sammenligne oss med andre det er realistisk å sammenligne seg med. Men Norge ligger dessverre under gjennomsnittet når det kommer til bistandssatsing på likestilling. Dette viste rapporten fra OECD i 2019 (kilde: E24 og Vårt Land oktober 2019).     

Positiv Maskulinitet

En pågående undersøkelse om «positiv maskulinitet» i Afrika viser holdninger og menns kvinnesyn, eksempelvis vold mot jenter og kvinner.

–På kjønnslemlestelse (Female Genital Mutilation) viser Elfenbenskysten at det er 18% av den mannlige befolkning som anser denne praksisen som akseptabel, mens det ligger på 37% i snitt ellers i Afrika, forteller Euphrasie Yao på telefon fra Abidjan.

Statsministeren i Elfenbenskysten har også forpliktet seg til løfte fram og jobbe for «positiv maskulinitet» i Elfenbenskysten som gjerne vil fortsette å være et foregangsland. 

Målet med forskningprosjektet, som vil vare i ett og et halvt år, er å produsere kvalitetsdata om normene som ligger til grunn for maskulinitet. Elfenbenskysten er ett av to pilotland i Afrika. Målet er å identifisere områder for forbedring eller utvikling for å reprodusere tilnærmingen som brukes i andre land.

Elbeskystens «Gender- arkitekt» Euphrasie K.Yao med tre tiårs innsats med å få kjønnsperspektivet inn i politikken, stat og styring, næringsliv og sivilsamfunn, har også grunnlagt og leder Vest Afrikas største kompetansenettverk for kvinner COCOFCI (lær mer).

Det enestående nettverket er applaudert av internasjonale organisasjoner og FN. Hun er flere ganger prisbelønnet for sitt arbeid for likestilling og fred. Les om nettverket her på egne sider:

Nylig har hun gitt ut bok om nettverket som er å regne som historisk dokumentasjon på hvordan dette ble til i 2011. Den handler mye om hvordan kvinner i Elfenbenskysten har jobbet systematisk og fryktløst for større kjønnsbalanse. I boka forteller medlemmer i nettverket om sin personlige erfaring på veien mot likestilling og profesjonell suksess. Boken skal oversettes fra fransk til engelsk.  

Les personlige historier i landet der kvinner tar makt og vil være med å styre framtiden.

Undertittelen på boken  – Alliansen mellom kvinner og fred er på bakgrunn av at Euphraise Kouassie Yao og nettverket  har jobbet i flere år for at kvinner lokalt og regionalt skal delta i forsonings -og fredsarbeid i Elfenbenskysten.

Norges konsul til Elfenbenskysten Antoinette Botti er en av kvinnene som deler sin historie i denne boken og er selv medlem i COCOFCI. Databasen nettverket tilbyr kan også være nyttig selv for norsk næringsliv i Elfenbenskysten.

Benytt gjerne sjansen til å slå av en prat med vår konsul i Elfenbenskysten som kommer til å være til stede under Nordic-African Business Summit den 3.oktober. Det blir også Elfenbenskystens olje – og energiminister Mamadou S Coulibaly.

Foto fra lanseringen av OECDs rapport i Abidjan (fra venstre):

  • Nåværende kvinne og familieminister Nasseneba Toure

  • Statsminister, Robert Beugré Mambé

  • Euphrasie Kouassi Yao, spesialrådgiver på likestilling for statsministeren og leder av det store kompetansenettverker for kvinner i Elfenbenskysten.

  • Ragnheiôur Elin Arnadottir, direktør for OECD´s Utviklingssenter

 
Recent news
Next
Next

Norway has launched its new strategy for engagement with Africa